Etusivu

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Ajatuksiani vuoden alkessa ja pysyvästä muutoksestaHei, kuinka sinun vuotesi on lähtenyt käyntiin? Toivottavasti hyvin.


Minun vuoteni on startannut kiireettömästi, leppoisasti ja ihanasti. Viime vuoden loppu oli minulla kiireistä aikaa, enkä ehtinyt tehdä oman elämäni vuosikatsausta, mutta nyt minulla on ollut siihen aikaa. Olen käynyt läpi viime vuottani, mitä kaikkea siinä tapahtui, mitä haasteita kohtasin ja mitä ihanaa siinä tapahtui. Ja tiedätkö, niitä tapahtui paljon! Olen onnekas. Tajusin jossain vaiheessa syksyllä eläväni unelmaani! Ja se jos mikä tuntuu hyvälle. Elin pitkään, ainakin ajatuksissani, niin että tahdoin pois siitä tilanteesta, jossa olin. Jokin osa minussa ei ollut tyytyväinen. Jokin kalvoi minua sisälläni. En kokenut sisäistä paloa aamulla herätessäni. Välillä raahauduin päivästä toiseen. Kuulostaa raskaalle. Sitä se joskus olikin. Nyt tuo sisäinen tunne on kadonnut täysin. Minulla ei ole kiire minnekään tästä elämäntilanteestani. Toki minulla on yhä haaveita ja unelmia, tavoitteita tällekin vuodelle, mutta ei kiirettä. Tiedän kaikki tapahtuvat ajallaan.

Tähän tilanteeseen pääseminen vaati paljon irtipäästämisiä. Paljon sisäistä työtä. Epävarmuuden sietoa. Heittäytymistä. Luopumista vanhoista tutuista ja turvallisista kaavoista ja käytännöistä. Se ei ollut aina helppoa. Ihaillen katsoin aiemmin ihmisiä, jotka uskalsivat seurata omaa kutusumustaan ja mietin kuinka he sen tekevät. Se näytti kovin helpolle. Voi olla, että se on joillain käynytkin helposti ja vaivattomasti. Minulla tämä vaati pitkään kypsyttelyä, kasvamista ja kehittymistä, kunnes olin valmis. Täysin valmis en kai koskaan ole. Kasvan ja kehityn aina. Olen luonteeltanikin innokas oppimaan uutta, tahdon oppia. Tahdon kehittyä myös minuna itsenäni eteenpäin. Viime vuonna tulin kuitenkin valmiiksi siihen pisteeseen, että otin ison harppauksen omaan unelmaelämääni ja uskalsin luopua paljosta minua jo aikansa palvelleesta.
Pohtiessani tätä oman elämäni inventaariota. Mietin mitä haluan tältä uudelta vuodelta. Mitä tahdon saavuttaa? Millaisena haluan itseni nähdä tämän vuoden lopulla? Ja aloin pohtia, miksi kovin usein 
ihmiset repsahtavat takaisin vanhoihin totuttuihin saappaisiin hyvän alun jälkeen. Miksi on niin kovin vaikea säilyttää ja ylläpitää motivaatiota. Muutoshan hyvin harvoin tapahtuu kertarysäyksellä. Se tarvitsee aikaa. Kuten ei metsäänkään tule polkua vain kerran siellä kävelemällä – tarvitaan useita askelluksia tuota uraa pitkin, että se muuttuu poluksi, jota on helppo kävellä. Miksi emme jaksa askeltaa tuota uraa pitkin, niin että se muuttuisi helposti kuljettavaksi poluksi elämässämme?

Saatamme usein tavoitella muutoksia monella elämän osa-alueella yhtä aikaa ja nopeasti. Tämä ”mulle-heti-kaikki-nyt” ajatus ei kuitenkaan yleensä toimi, jos halua pysyviä elämäntapamuutoksia. Tahdomme unelmavartalon, terveemmät ruokatottumukset, ehkä uuden työn tai ainakin palkankorotuksen, enemmän omaa aikaa, lämpimämmät välit läheisiimme, uuden opiskelupaikan tai vaikkapa lopettaa jonkin epäterveellisen tavan elämässämme kerralla. Olemme kuitenkin tapojemme summia. Se mihin olemme tottuneet ovat ajaneet meitä tiettyyn suuntaan. Arkemme ja elämämme koostuvat kuitenkin monista pienistä hetkistä, rutiineista ja käytänteistä. Totuus on, että vain harva pystyy moneen suureen muutokseen kerralla. Vanhoista tavoista irtipäästäminen ja uuden opettelu tilalle vie aikaa ja vaatii harjoittelua. Toisaalta, jos muutostavoite lähtee oman itsen ulkopuolelta, voi siihen olla vaikea sitoutua, eli muuta vain sitä sitä mikä omasta itsestä tuntuu sisällä oikealle.

Miten sitten kaivattua muutosta voi tehdä? Kirjoitin nettisivujeni blogiin tästä muutoksesta, kuinka ajattelen, että askel kerrallaan – yksi muutos kerrallaan pääsee parhaimpiin tuloksiin. Listasin sinne myös muutaman ohjenuoran, joilla pääsee alkuun pysyvää muutosta tavoitellessa. Laitan ne tähänkin. Jos tahdot lukea koko tuon jutun pääset siihen tästä.

  • Aloita muutokset pienin askelin. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen. Muista ettei vuorokauteen tule tunteja mistään lisää, jos tahdot liikkua enemmän jää sinulle vähemmän aikaa makoilla sohvalla, joudut ehkä luopumaan jostain. Jos et tiedä mistä aloittaisit, laita silmät kiinni ja näe itsesi sellaisena kuin toivoisit olevasi tai tekemässä sitä mitä tahdot. Olet ehkä täynnä elinvoimaa ja energiaa tai sitten nykyistä paljon hoikempi. Ota tuosta mielikuvastasi vain yksi asia jota lähdet muuttamaan. Tämä ei tarkoita, että voit tulevan vuoden aikana keskittyä vain yhteen asiaan, vaan keskity kerralla vain yhteen muutokseen. Harjoittele tätä uutta asiaa / muutosta niin kauan, että siitä on tullut sinulle uusi tapa tai tottumus. Ota vasta sitten uusi muutostavoite itsellesi.

  • Sitoudu muutokseen. Muutokset eivät tapahdu vain odottamalla tai aikomalla. Sinun täytyy toimia, edes hieman ja vaikka joka päivä. Sitoutuminen muutokseen vaatii kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja hurjan määrän motivaatiota. Sinun ei tarvitse puskea muutosta väkisin, hampaat irvessä läpii. Voit olla lempeä ja armollinen itseäsi kohtaan. Ota huomioon aika, jona tapasi ovat elämääsi muokanneet. Olet saattanut jopa vuosikymmeniä tehdä asioita tietyllä tapaa, muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Epäonnistuminen ja repsahtaminen kuuluvat asiaan, älä kuitenkaan suhtaudu niihin ankarasti, vaan ole lempeä itsellesi. Kun huomaat ajautuneesi vanhoihin tapoihin, ohjaa itsesi lempeydellä takaisin uudelle polulle.

  • Huomaa pienet onnistumiset. Iloitse ja juhli onnistumisiasi. Katso välillä taaksesi ja huomaa mistä olet lähtenyt. Älä tuijota ainoastaan vaa`an numeroita laihduttaessasi, vaan tunne muuttunut olosi. Jos olet jaksanut lähteä raskaan työpäivän päätteeksi urheilemaan, kiitä itseäsi. Ja mikä tärkeää, ole kiitollinen siitä mitä sinulla on elämässäsi, älä ajattele mitä sinulta vielä puuttuu. Tämä lisää onnellisuuttasi elämääsi ja tätä kautta antaa sinulle voimaa muutoksen toteuttamiseen.

  • Anna itsellesi aikaa. Parhaimmat muutokset tapahtuvat ajan kanssa, sillä näihin keho ja mieli ehtivät sopeutua mukaan. Tällaiset muutokset kantavat ja tuottavat hedelmää. Ne ovat pysyviä muutoksia omassa elämässä. Ne ovat niitä, jotka tuottavat hyvinvointia ja terveyttä, iloa ja onnellisuutta.

Minun tämän vuoden tavoitteeni liittyy kirjoittamiseen. Tahdon raivata tälle enemmän aikaa elämääni. Miksi? Ihan vain siksi, että nautin siitä!   Iloa ja onnea sinulle tähän vuoteen!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!