Etusivu

perjantai 14. marraskuuta 2014

Parhaat kemut ikinä!

  
On pojan 7-vuotis syntymäpäivä. Kaverisynttärit. Koti on siivottu ja koristeltu teemaan sopivaksi. Eteinen on laitettu kutsuvaksi erilaisin koristein ja tietenkin siivoamalla omat vaatteet ja kengät sivuun. Kakku on leivottu ja koristeltu kauniiksi ajan henkeen sopivaksi pelihahmoksi. Yhdessä on leivottu myös pieniä karjalanpiirakoita ja suolaisia tikkuja, joita koristavat viinirypäleet. On hedelmälohkoja ja vihannestikkuja. Kattaus on viimeisen päälle suunniteltu. Pojat ovat pukeutuneet kauluspaidoin ja siskolla on uusi mekko. Hiukset ovat kammattu ja kasvot puhtaat. Ystävät saapuvat ja ojentavat sankarille lahjansa sanoen kohteliaasti onnittelunsa ja tervehtivät myös meitä vanhempia. Ruokapöydässä jokainen odottaa kohteliaasti vuoroaan, että saavat palan kakkua ja muita terveellisiä herkkuja. He keskustelevat sivistyneesti ja hillitysti kuin aikuisten juhlissa. Ja me vanhemmat hymyillemme vierestä kuinka ihania kavereita lapsillamme onkaan ja kuinka kohteliaita ja somia omat lapsemme ovatkaan. Syötyään juhlijat siirtyvät lasten huoneeseen leikkimään päivänsankarin saamilla uusilla kehittävillä leluillaan, vertailevat näiden ominaisuuksia ja istuvat lopuksi piirissä pikkulegoilla rakennellen, kun minä siivoan keittiön rauhassa juhlijoiden jäljiltä. Juhlat päättyvät ja jokainen vieras esittää kiitoksensa ja päivänsankari ystävällisesti ojentaa itsetekemänsä pienet muistot jokaiselle vieraalle kiitokseksi vierailusta.

Ja poks! Kupla puhkesi. Onko sinulla, jolla on rakkaita poikia perheessään, tällaisia kaverisynttäreitä? Niin, ei meilläkään. Meno pienten energisten poikien juhlissa näyttää äkkiseltään melko kaoottiselta. Kun tusina tällaisia elämän upeita versioita kokoontuu yhteen, voiko muuta odottaa kuin vauhtia, vaarallisia tilanteita ja ääntä. Ennen juhlia on sankarin täytynyt katsoa jo moneen kertaan kelloa: ”joko ne tulevat?!”. Odottavan aika on pitkä. Eikä asiaa auta, että ikkunoista seuraillessa usein joku ohikulkeva lapsi näyttää tutulle kaverille, ja toive vieraiden aikaisemmasta saapumisesta ei käy toteen. Viimein ovikello kuitenkin soi, ja mikä onni! kerralla saapuu useampi poika. Eteisessä käy kova puheensorina. Joku ei ehdi laittaa kenkiään edes eteiseen, sillä on niin kiire juhlimaan. Joku heittää takkinsa vain lattialle, sillä pitäähän lahja ehtiä antaa sankarille. Jokainen lapsi onnittelee sankaria. Jokainen omalla tavallaan. Joku kovaan ääneen heittämällä samalla jonkin koko porukkaa naurattavan vitsin, ja joku ohimennen huikkaamalla miehiseen tyyliin ”onnee sulle”. Ja sankari kiittää. Yhdessä lapset availevat lahjat pullonpyörityksellä sankarin kanssa. ”Ooh!” ”Wau!” ”Hei, toi on ihan huippu, mullaki on tollanen!” ”Kattokaa, tällä voi tehdä näin!” Kaikki yhdessä pienessä kassassa, kymmenkunta poikaa. Kenenkään lahjasta kukaan ei sano pahasti, kaikkia ihastellaan, kaikki ovat yhtä tärkeitä ja huippuja.

Ruokapöytään tämä jengi suorastaan ”rynnistää”. Volume on korkealla. Lapset ottavat lähes kaikkea mitä on tarjolla. Ne terveelliset jutut…niitä ei paljon kaivata näissä kemuissa. Toki jollekin maistuu viinirypäle niissä suolaisissa tikuissa, niitä pieniä karjalanpiirakoita ei edes viitsitty tällä kertaa leipoa. Muutama kokemus jo on ehtinyt karttua, onhan isoveljenkin kaverisynttäreitä ehditty jo muutama vuosi juhlia. Ja mitä on tuo liikehdintä, kun pitää kurotella ottamaan milloin popcornia tai kakkua lisää? Kuka siinä välittää, tippuuko jotain lattioille tai kaatuuko limpparit pöydälle. Jokainen juhlija kuitenkin muistaa kiittää, kun hänelle jotain tarjotaan. Sivusta seuraavana saattaisi näyttää myös, ettei pöydässä olevilla ole päätä eikä häntää jutuissa. Nauru raikaa. Joku putoaa tuoliltaankin, kun niin naurattaa. Vitsit. Ne kuuluvat tähän vaiheeseen. Toki aiheethan ovat kovin erilaisia mitkä meitä vanhempia ehkä naurattaisi, mutta se poikien ilo ja energia näitä kertoessa on täysin aitoa ja käsin kosketeltavaa. Välillä syntyy myös keskustelua tietyistä peleistä ja leikeistä. Tarkkaan seuratessa huomaa, että jutut etenevät täysin loogisesti ja jokainen ottaa osaa näihin tavalla tai toiselle. Ketään ei jätetä syrjään eikä kenenkään juttujaan aliarvioida. Juhlissa vallitsee vilpitön bilehenki. Joku toteaakin ”nää on parhaat kemut ikinä!”, toinen toki korjaa heti perään ”nää on synttärit!”. Tunnelma on täysin aitoa. Tällaista harvoin muodostuu aikuisten kemuissa, ainakaan Suomessa ilman alkoholia, ja ihan vain siksi, että on jonkun synttärit.

Lapset ovat täysin aitoja sanomisissaan ja tekemisissään. He ovat rehellisiä ja antavat palautetta suoraan. Kukaan ei jää lasten juhlissa huomiotta. Tämänkin lapset osaavat luonnostaan. Jokaisella on oma tärkeä roolinsa. Veljen kanssa sankarille kehkeytyy pieni riitä kesken kaiken, mutta hetkessä asia on sovittu ja juhlia jatketaan. Miten lohdullista on huomata, kuinka hyvin lapset osaavat olla tässä hetkessä ja nauttia siitä mitä on. He eivät murehdi tulevasta, kaatuneista limppareista tai menneestä erimielisyydestä. He vain ovat ja iloitsevat siitä mitä siinä hetkessä on.

Lasten juhlat ovat täynnä sosiaalisuutta, sisältöä ja meininkiä. Olen monesti ennenkin ajatellut, huomannut ja todennut, kuinka paljon lapset meitä aikuisia kasvattavat ja herättelevät tähän hetkeen. Mitä enemmän koetamme rajoittaa ja kontrolloida heitä, sitä enemmän he ehkä koettavat meille näyttää tavalla tai toisella mikä milloinkin on olleellisinta ja tärkeintä. Ihan vain olemalla läsnä ja seuraamalla lapsia, voi oppia enemmän mitä koskaan olisi voinut kuvitella. Mitkään juhlat eivät jatku ikuisesti, eivätkä lapset ole ikuisesti pieniä. Vain pienen hetken he ovat meillä lainassa. Sen hetken me voimme hyödyntää oppimalla heiltä, mutta samalla tukea heidän kasvuaan kohti elämän haasteita vain olemalla läsnä ja paikalla silloin kun he meitä tarvitsevat. Elämään hekin suuntaavat ja sinne heidät on tarkoitettukin. Ja siellä he ovatkin, joka ikinen hetki. 
 
Niin ne nämäkin kemut päättyivät. Koti oli juhlien jälkeen, kuten kuuluukin, sekaisin. Onneksi ei tullut etukäteen siivottua. Päänsärkyä olisi saanut, jos olisi tätä joukkoa koettanut rajoittaa johonkin muottiin, mihin he eivät omasta mielestään kuuluneet. Kaikesta liikehdinnästä, äänestä ja vauhdista huolimatta he kuitenkin olivat kohteliaita, ystävällisiä, kiitollisia, iloisia ja onnellisia, ja mikä on sen tärkeämpää!
 

8 kommenttia:

 1. Kun luin ekan kappaleen tästä bloggauksesta mietin kuinka olette saaneet kaverisynttäreistä noin "sivistyneet". Heh. Mutta joo, sitähän ne synttärit ovat. Ensin jännitystä, sitten kaaosta ja riehumista. Kikatusta, juoksentelua, yhdessä remuamista. Hauskanpitoa. Iloa ja naurua. Lapsena olemista.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Juu, vilinää ja vilskettä, hulinaa ja huisketta riittää kyllä lasten synttäreillä. He ovat aitoja lapsia :).

  Iloa sinunkin viikonloppuusi!

  VastaaPoista
 3. Mä niin tykkään lasten synttärijuhlien järjestämisestä, juurikin kaikkien mainittujen seikkojen johdosta. Pönötysjuhlat on tylsiä, lapset uskaltaa olla ja kokeilla ja pitää vähän meteliäkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on mukava järjestää lasten juhlia :). Lapset ovat ihania kyllä siinä että uskaltavat olla omia itsejään. Eli siis pitävät välillä meteliä, riehuvat, nauravat ym. ym. :)

   Poista
 4. Myöhästyneet onnittelut 7-vuotiaalle!! ^_^ Meilläkin juhlitaan parin viikon päästä enkä ole vielä ehtinyt ajatella koko asiaa..aaapuuva..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Ehkä parhaat lastenjuhlat syntyvätkin,kun ei liikaa suunnittele, en tiedä, kokeile :). Meillä mentiin nyt ihan päivänsankarin omilla toiveilla, eli ei ollu mitään suunniteltua ohjelmaa (toki sen verran varauduin, että muutaman jutun mietin kaiken varalle, jos olisi tarvinnut jotain "ohjelmaa", ei kuitenkaan tarvinnut).

   Poista
  2. En oo suunnitellut tähänkään asti :D toki päivämäärän nyt vois päättää ja kutsut laittaa... Esikoinen siis täyttää sen 5v.

   Poista
  3. :D no niin ihanat rennot synttärit teilläkin sitten! Toki vois helpottaa ite juhlimista, jos päivän päättäis ja kutsutki laittais... :). Onnea esikoisellenne kun oikea päivä osuu kohdalle!

   Poista

Kiitos kommentistasi!