Etusivu

tiistai 30. syyskuuta 2014

Kauppaa elämällä


Epäonnistunutta kauppaa elämällä:

Michael ja Astrid tutustuivat parikymppisinä taloustieteen opiskelijoina yliopistossa. Rakkaus iski heihin molempiin kuin salama. Vielä vuosienkin jälkeen he olivat varmoja, että viettäisivät koko elämänsä yhdessä. He tunsivat niin syvää rakkautta toisiaan kohtaan ja haaveilivat samalla niin kovasti vapaudesta ja seikkailusta, että he tekivät seuraavan sopimuksen: kumpikin heistä käyttäisi erinomaista koulutustaan luodakseen itselleen hyvän uran. He käyttäisivät kaiken energiansa ja aikansa neljäänkymmeneen ikävuoteen saakka siihen, että tienaisivat ja säästäisivät mahdollisimman paljon rahaa. Sillä omaisuudella he voisivat sitten vaalia loppuelämänsä rakkauttaa juuri sillä tavalla, mistä he unelmoivat. Tämä oli heidän suunnitelmansa ja juuri näin he tekivät. He tekivät paljon töitä, sallivat itselleen hyvin vähän ja heidän omaisuutensa kasvoi suunnitelman mukaan. 38-vuotiaana Astrid joutui auto-onnettomuuteen ja kuoli.


 


 
Tämä tarina on Ruediger Schachen kirjasta Sydänmagneetti. Vetovoiman salaisuus (2011). Minulle tämä tarina oli jälleen muistutus siitä, ettei tätä elämää eletä vain tulevaisuudessa tai tulevaisuutta varten. Tämä elämä on tänään tässä ja nyt. Tämä elämä eletään vain nyt. Tätä hetkeä on vain tämä yksi. Tässä elämässä on kaikki nyt, ei huomenna, ensi kuussa tai ensi vuonna, vaan nyt. Tämä elämä, jokaisen meidän oma, eletään kerran.

Minä olen tehnyt viime aikoina paljon suunnitelmia elämäni suhteen ensi vuodelle ja ehkä tavallaan siitä eteenkin päin. Välillä on ollut hetkiä, etten jaksaisi miettiä tai tehdä noihin suunnitelmiin tarvittavia muutoksia. Olo on ollut välillä väsynyt tähän, vaikka toisaalta nimenomaan tätä haluan. Ristiriitaista, eikö totta? Sitten tajusin, että olen ollut liikaa kiinni suunnitelmissani, olen tehnyt liikaa kohti tulevaisuutta. Hyvä on tehdä suunnitelmia, mutta ei koskaan nykyhetken kustannuksella. Tämä käsillä oleva hetki on se ainoa olemassa oleva hetki. Vaikka olisi kuinka suunnitelmia ja visioita tulevaisuudesta, täytyy ohjat mielessä pitää tässä hetkessä. Visiot, haaveet, unelmat ja suunnitelmat ovat tärkeitä työkaluja kohti omannäköistä elämää. On kuitenkin parempi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan ja jos asia jää kesken, hyväksyä se, palata siihen sitten, kun sen aika uudelleen on. Mikäli mieli karkaa ajattelemaan jatkuvasti monia eri projekteja, visoita, suunnitelmia ym. katoaa hohto läsnäolevasta hetkestä. Läsnäoleva hetki on kuitenkin vain se millä oikeasti on merkitystä. Sitäpaitsi viime kuussa luin jostain ajatus siitä, että tie unelmiin käy paratiisin kautta. Vaikka suuntaamme kohti unelmiamme, voimme silti elää tätä käsillä olevaa hetkeä kuin olisimme paratiisissa. Sisimmässämme ainakin voimme kokea näin. Eikä tämä onnistu mikäli ei ole läsnä tässä hetkessä.

Älä siis lykkää elämääsi hamaan tulevaisuuteen. Suunnitelmia voi tehdä tulevaisuuteen, mutta elämä eletään vain nyt. Elä tänään. Koe tänään. Tunne tänään. Nauti tänään.


Tänään on elämä, tässä ja nyt.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!