Etusivu

torstai 5. kesäkuuta 2014

Onni, ilo ja arki!


Keho, mieli ja sielu! Onni, ilo ja arki! Kaikki yhdessä - toista unohtamatta, siitä on hyvinvointi tehty! Näistä asioista minä ajattelen hyvinvoinnin syntyvän. Joku aika sitten kirjoitin tuosta Keho, mieli ja sielu ja lupasin kirjoitella jatkoa kuvauksesta, joten tässä sitä sitten; onni, ilo ja arki!

Onni. Mitä onni oikein on? Mistä onnellisuus syntyy?
 

Onnea ei välttämättä aina huomaa, eikä onni välttämättä tunnu oikein missään. Onnen saattaa huomata vasta sitten, kun sen menettää, sairastuu vakavasti, menettää työpaikan tai läheinen kuolee. Tällöin saattaa havahtua siihen kuinka onnellinen oikeastaan olikaan. Kuinka hyvin asiat olivat. Onni koostuu pienistä asioista. Niistä pienistä hetkistä arjessa. Lisää arjen onnesta voit lukea täältä.  

Ilo syntyy automaattisesti, kun ymmärtää olevansa onnellinen ja huomaa pienet onnen lähteet. Minulla ainakin näistä asioista syntyy kiitollisuus elämää kohtaan ja tämän kiitollisuuden kautta ja kanssa tulee tuo ilo. Sitä huomaa olevansa iloinen saamistaan onnen aiheista elämäänsä. Minulla nämä voivat vaihtuvat päivän ja tilanteen mukaan. Nyt iloitsen siitä, että olen saanut nukkua koko yön kenenkään herättämättä ja tästä levänneenä kirjoittelen jo nyt aamun sarastessa muun perheen nukkuessa vielä. Kesäinen tuulahdus tulee avaamastani ikkunasta ja kuulen lintujen viserryksen. Ihanaa onnea, ja tämä tuo minulle myös iloa nyt. Iloon voi myös itse vaikuttaa omilla ajatuksillaan. Ei meistä kaikki tai edes kovinkaan suuri osa ole pohjimmiltaan superpositiivisia ihmisiä, en minäkään. Silti jokaisella on mahdollisuus ajatella myönteisesti asioista. Jokaisen ihmisen elämässä on ajanjaksoja, jolloin kaikki ei suju ja monet asiat ketuttavat, mutta näiden vaikeidenkin asioiden keskellä voi pysähtyä ja pohtia omia ajatuksiaan mitä ympärilleen viljelee. Ajattelemalla myönteisesti leviää leviää väistämättä omaan olotilaan ja arkeen. Minulla usein nuo pienet onnen hetket ja lähteet ovat myös niitä, mistä sitä iloa elämään kumpuaa. Huomatessani onnen aiheet, tunnen näistä myös iloa!

Onnellisuuden ajattelen olevan pysyvämpi olotila. Onnellisuus lähtee yleensä siitä, että elämän "ulkoiset" seikat ovat tasapainossa omassa arjessa. Minun onnellisuus syntyy muun muassa perheestäni, turvallisesta asuinympäristöstä ja ystävistä. Nämä olivat eilen, sitä edellisenä päivänä ja ovat huomenna ja ensi viikollakin minun onnellisuuteni lähteitä. Nämä ovat melko pysyviä tekijoitä elämässäni. Uskon, että pohjimmiltaan onnellisuus kuitenkin kumpuaa jokaisen ihmisen sisältä. Vaikka nuo elämän ulkoiset tekijät olisivat kuinka hyvin tahansa, ihmisellä olisi vaurautta, vakituinen työ, perhe ym. niin onnellinen ei välttämättä ole, ellei tunne tätä sisimmässään, jos jokin tunne kalvaa mieltä tyytymättömyydestä. Uskon, että sisimmässään onnellisuuden löytänyt ihminen hyväksyy myös itsensä. Silloin pystyy hyväksymään muut ja näkemään oman arjen tyydyttävänä sellaisena kuin se on. Jokaisellahan se kuitenkin on omanlaisensa, ja näitä on turha vertailla keskenään. Se mikä on toisella hyväksi ja tuottaa iloa, ei välttämättä ole sitä toiselle. Onnen lähteet voivat siis vaihdella päivittäinkin ja niihin voi täysin itse omilla ajatuksillaan vaikuttaa. Onnellisuus puolestaan koostuu jo siitä, että hengittää, elää ja on.  

Arki on sitten se missä onni syntyy ja onnellisuus elää. Ihmisen elämä on suurimmaksi osaksi arkea. Ei kukaan, tai ainakin väitän niin, elä elokuvaglamouria koko aikaa. Jokaisen elämässä on huippukohtia, mutta näitä on vain muutamia, kaikki muu on sitä tavallista arkea. Jokapäiväistä elämää. Ei siis kannata odottaa sitten kun elämää, jotta saa onnea ja iloa elämäänsä. Turha on odottaa aikaa, sitten kun on saanut huippu duunin tai sitten kun lapset ovat kasvaneet tai sitten kun on valmistunut tai sitten kun, sitten kun... Kun nämä sitten kun asiat on saavutettu, ei ihminen välttämättä koe itseään kuitenkaan onnelliseksi. Ja mitä järkeä on elää tätä yhtä ja ainoaa elämää jatkuvasti jotain odottaen. Elämä, onni ja ilo on jokaisen käsillä ihan tässä ja nyt. Jokainen voi itse vaikuttaa siihen millaiseksi oman arkensa kokee. Jokainen voi valita tämän itse. Jos tahtoo surkutella miten kurjaa on, niin tottakai siihen on oikeus. Joskushan se voi olla hupaisaakin surkutella. Mutta oma valinta on se miten elämää pohjimmiltaan elää.

Onnea ja iloa on mahdollista lisätä itse omaan arkeensa tekemällä itselleen ja läheisilleen mukavia ja onnea tuottavia asioita. Pieniä tekoja, joilla saa arkeen lisää iloa. Onni onkin siitä hieno asia, että se lisääntyy sitä mukaan kun sitä antaa ja haalii itselleen.


Onneani tässä, oman lapsen tekemä "kiviasetelma", iloa keskellä arkea!

 
Ajattelen siis, että onni ilo ja arki kuljevat elämässämme käsikädessä, toista unohtamatta. Tästä syntyy ja tässä on hyvinvointimme perustaa. Ainakin minun!

Ihanaa päivää!

2 kommenttia:

  1. Paljon viisaita sanoja! Sitä se onni, ilo, arki, onnellisuus ja kiitollisuus on. Minä olin aika pitkään sitku-eläjä, mutta olen ihan tietoisesti päättänyt muuttaa omia ajattelutapojani ja "opetella" nauttimaan tästä hetkestä ja arjesta juuri sellaisena kuin se nyt on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli! Ja hienoa, että olet opetellut pois sitku-elämästä, elämästä saakin niin paljon enemmän elämällä tätä hetkeä ja arkea juuri sellaisena kuin se on. Nimimerkillä "myös entinen sitku-eläjä" :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!