Etusivu

maanantai 19. toukokuuta 2014

Mitä on hiljaisuus?


Tänään tässä ja nyt.

Istun ja katson ikkunasta ulos. Kuulen kellon tikittävän taustalla. Tietokoneen ruutu hohtaa tyhjänä edessäni. Talo on täysin hiljainen, vain tietty tasainen humina kuuluu taustalta, se on sähkölaitteiden ääntä. Jääkaappi hurisee ja ilmastointi kohisee. Pihalta kantautuu autojen ja lasten ääniä sisään. Kuulen lintujen visertävän. Mitä on hiljaisuus? Onko hiljaisuus sitä, että kaikki ympärillä ovat hiljaa? Onko hiljaisuus sitä, ettei kukaan puhu tai pidä muuten ääntä itsestään? Vai onko hiljaisuus jo sitä, että televisio on suljettu ja radio kiinni? Onko hiljaisuutta vain luonnon rauhassa?

Mitä oikein on hiljaisuus? Mihin ihminen tarvitsee hiljaisuutta? 

Minä tarvitsen hiljaisuutta itseni kuulemiseen, sisimpääni. Harvoin minulla kuitenkaan on täydellisiä hiljaisuuden hetkiä. Nautin kyllä täysin siemauksin siitä, että välillä saan olla hetken yksin ja täysin hiljaa, niin että kuulen vain tuon sähkölaitteista lähtevän tasaisen hurinan ja kellon tikityksen. Kuin nyt ja tarvitsenkin sitä. Mutta suurin hiljaisuus lähtee sisältä. Ainakin minulla. Olen harvoin arjessani täysin yksin ja koska olen seurassa, on ääniäkin ympärillä. Uskon kuitenkin, että kun löytänyt sisäisen hiljaisuuden ja harjoittanut sitä, pystyy pysymään tyynenä ja rauhallisena tapahtui ympärillä mitä tahansa. Tämä ei tarkoita perusluonteen muuttamista rauhalliseksi. Toiset meistä ovat luonnostaan rauhallisia, toiset aktiivisia ja ulospäinsuuntautuneita, mutta sisäinen rauha ja hiljaisuus voi olla ihmisessä, vaikka hän olisi hyvin aktiivinen. Usein onkin sanottu, että vain hidastamalla ja hiljentymällä saa enemmän aikaiseksi. Hiljaisuutta voi siis olla hälinänkin keskellä. Vai voiko sinun mielestäsi?

Minä olen tarvinnut aikaa, jolloin olen saanut olla täysin hiljaa itsekseni, että olen oppinut kuuntelemaan itseäni ja omia halujani ja tarpeitani. Nykyään, nautin tästä hiljaisuudesta. Siitä, että saan olla yksin ja että mieleni on myös hiljaa. Joskus hiljaisuus on pelottanutkin. Hiljaisuus voi mahdollistaa itsestään olevien tunteiden, ajatusten ja piilossa olleiden mörköjen esiintulon. Hiljaisuudessa ihminen antaa itselleen luvan pysähtyä, olla vain. Näin mieli asettuu ja rauhoittuu. Mieli ei voi asettua, mikäli se joutuu kamppailemaan jatkuvasti saadakseen tukahdetut halut ja toiveet pysymään aisoissa. Tai jos se joutuu tekemään töitä pitääkseen ikävät muistot piilossa pinnan alla, tai muuten taistelemaan monien arjen paineiden alla ja ongelmavyyhtien keskellä. Mieli voi mennä solmuun tuossa metelissä. Vain pysähtymällä syntyy hiljaisuutta, joka lähtee ihmisen sisältä. Hiljaisuutta, joka kantaa metelin ja hälinänkin keskellä. Meditointi on myös hiljaisuutta, sitä missä ihminen oppii rauhoittamaan mielen hälinää, saavuttamaan hiljaisuutta sisimpäänsä. Meditoinnin onkin sanottu muunmuassa laskevan verenpainetta, vähentävän stressiä, kohentavan elämänlaatua, lisäävän keskittymiskykyä ja onnellisuutta. Sillä on paljon hyviä vaikutuksia meidän ihmisten hyvinvointiin. Ylipäätänsä meditaation avulla voi jaksaa paremmin arjen haasteissa.

Kun löytää sisäisen hiljaisuuden, saa kosketuksen itseensä. Tapa millä sen löytää on jokaisen oma, joku löytää sen luonnossa liikkumalla, joku meditoimalla, joku istumalla omalla sohvallaan täydellisessä hiljaisuudessa, joku maalaamalla tai kirjoittamalla, katsomalla tulta tai veden pintaa. Hiljaisuudessa ihminen ankkuroituu itseen ja voi löytää paljon sisäisiä voimavaroja, joilla jaksaa paremmin vastata arjen vaatimuksiin. Hiljaisuuden avulla voi oppia nauttimaan tästä hetkestä, olemaan läsnä. Mutta ensin täytyy vain uskaltaa pysähtyä hiljentyäkseen.

Kiitos, että luit ajatukseni.

Ihanaa alkanutta uutta viikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!