Etusivu

maanantai 21. huhtikuuta 2014

MaterialismistaEnnen pääsiäistä sain vimman siivota kotimme lähes lattiasta kattoon. Tuo siivous poiki myös sen, että sain myös inspiraation joidenkin kaappien läpikäymiseen, jota tässä hiljalleen olen toteuttanut.

Siivoillessa hämmennyin kuinka paljon ylimääräistä on kertynyt vuoden mittaan kaappien perukoille, vaikka tietoisesti olen yrittänyt vähentää tavaran määrää ja laittaa heti kiertoon, jos jotain ei tarvita. Useamman lapsen perheessä on jatkuvasti pieniä vaatteita ja isoja odottamassa käyttöönottoa, ainakin meidän huushollissa tuntuu olevan, ja jo nämä pelkästään täyttävät komeroita. Mutta on sitä tullut säilöttyä myös turhaa, mitä ei vuoden mittaan ole lainkaan tarvinnut, kaivannut tai edes tiennyt olevan olemassakaan.

Aloinkin pohtia materialismia. Sitä kuinka paljon ihmisillä onkaan tavaraa. Ei varmasti kaikilla, mutta monella. Ja taloudellinen tilanne vaikuttaa suuresti siihen, mitä milloinkin tuntee tarvitsevansa. Vaikka tällä hetkellä on jatkuvasti yt-neuvotteluita menossa, palveluita leikataan säästöjen toivossa, silti tavaraa markkinoidaan ja sitä ihmisillä on. Mietin kuinka tämä yhteiskuntamme arvostaakin tietyllä tapaa vaurautta. Tavara ja omistaminen ovat tavallaan keinoja luoda identiteettiä. Kun on hieno auto ja omakotitalo tai kerrostalosta näkymä merelle ja desing sisustus, sekä ne tietyt farkut jalassa, on tavallaan olemassa. Eikä kaiken tarvitse edes olla näin "prameaa", jo kahvikupit tai mikä tahansa esine voi saada saman efektin aikaiseksi. Helposti voi tulla tunne mitä olen, jos en omista tuota kaikkea? Materialismilla etsitäänkin sisältöä elämään. Ja mainokset kertovat kyllä sen mitä sinulta puuttuu, mitä vielä tarvitsisit.  Työpaikan kahvitunnilla työkaveri kertoo kuinka hyvän imurin sai ja halvalla, niin pian tulee tunne, tarvitsisinko minäkin? Oma imuri onkin jo melko vanha. Kun halvalla saa, kannattaahan se ostaa. Sisäinen tyhjyys on se, joka pakottaa hankkimaan elämään lisää tavaraa. Uusi tavara tekee sinut onnelliseksi, ainakin hetkeksi. Sisäistä onnea tällä ei kuitenkaan voi saada.

Lasten kautta vanhempia houkutellaan ostamaan aina vain lisää ja lisää tavaraa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että lapset tarvitsevat leluja leikkeihinsä, mutta se kuinka paljon onkin jo toinen juttu. Helposti käy nimittäin niin, että lapsetkin hukutetaan tavaran paljouteen. Lelut ovat sekaisin isoissa laatikoissa eikä aina leikkiin kuuluvia tavaroita löydy, vaikka tietää sellaisia olevan olemassa. Pian lapsi oppii myös tarvitsevansa. Tavaran paljouteen hukuttamalla lapsi voi kadottaa oman sisäisen luovuutensa ja ilon omasta olemassaolostaan. Ei lapsikaan tarvitse kaikkea.

Rakkaus ja hyväksyntä ovat ne mitä lapsi tarvitsee. Näitähän aikuinenkin kaipaa haalimalla kaikkea ympärilleen. Jos sitten olen hyväksytty ja haluttu kun minulla on kaunis koti tai merkkivaatteet yllä. Tämä on kuitenkin vain heikkoliimaisenlaastarin laittoa tihkuvan haavan ympärille. Syvän elämän puuttumista ei voi korvata pinnallisella runsaudella. Ei ihminen kaikkea tarvitse. Aika vähän loppujen lopuksi.

Yksi tehokas keino tavaran vähentämiseksi on luopua kahdesta tavarasta yhtä uutta kohden. Tällä tavoin saa huomaamatta pikkuhiljaa vähennettyä tavaran määrää. Joku aika sitten kuulin radiosta, että ihminen pärjäisi 200 eri tavaralla. Ensi alkuun tämä kuullostaa paljolle, mutta kun alkaa miettiä...sukkia, vaatteita, hammasharja, lautasia, ruokailuvälineet, ym. 200 tavaraa ei ole paljon. Minä en ihan minimalistiseksi pystyisi. Nostan kyllä hattua niille, jotka siihen kykenevät. 


Ihanaa tätä päivää Sinulle!

2 kommenttia:

 1. Itsekin oon pyrkinyt pääseen turhasta tavarasta eroon ja parhaillaan onkin kirpparipöytä varattuna. Kummasti siä kertyy kahden nuoren aikuisenkin asuntoon turhaa tavaraa. Meillä on parin viikon sisään muutto ja aion kyllä todella tiukan seulan läpi ottaa tavaraa uuteen asuntoon. Kaikki turha päätyy kirppikselle tai roskiin. Muutenkin itse koitan vähentää tavaroiden hankkimista ja käytän rahani mieluummin esimerkiksi palveluihin tai kokemusten hankkimiseen, esim. matkoihin. Ne eivät kerry nurkkiin tilaa viemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Iida-Emilia! Muutto onkin mitä mahtavin mahdollisuus päästä kaikesta turhasta roinasta eroon! Hyvä vinkki olisi kaikille läheisille ym.ketkä lahjoja antavat, että panostaisivat noihin palveluihin ja kokemuksiin. Nämä eivät jäisi tosiaan nurkkiin pyörimään, mutta tuovat kyllä iloa ja nautintoa! :)

   Iloa pakkaus ja tyhjennyspuuhiin!

   Poista

Kiitos kommentistasi!